Vijesti

Foča i Medicinski fakultet zaslužuju podršku svih struktura vlasti

21.05.2021 | 15:25 Foča i Medicinski fakultet zaslužuju podršku svih struktura vlasti

Opština Foča ima punu podršku institucija Srpske u sprovođenju razvojnih i infrastrukturnih projekata što podrazumijeva i dalje unapređenje rada Medicinskog fakulteta i proširenje smještajnih kapaciteta Studentskog doma, istaknuto je u Foči na sastanku predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića sa rukovodstvom ove opštine.

Medicinski fakultet u Foči prva je visokoškolska ustanova u Srpskoj koja je lani uvela studijski program Medicina na engleskom jeziku za strane studente doprinoseći na taj način internacionalizaciji visokog obrazovanja Republike Srpske. Privodi se kraju i projekat energetske efikasnosti ove ustanove, koji je Vlada Srpske podržala sa oko 900.000 maraka, i nadogradnja sprata na zgradi Fakulteta. Neće izostati podrška daljem razvoju Medicinskog fakulteta, uvjerava prvi čovjek Parlamenta Srpske, Nedeljko Čubrilović:

-Foča ima perspektivu sa mladim ljudima, sa idejama i oblastima u kojima postaje prepoznatljiva, poput zdravstva i obrazovanja, a tu je dominantan Medicinski fakultet i ono što bude zavisilo od Narodne skupštine sigurno neće izostati-rekao je Čubrilović.

Sve veća zainteresovanost studenata širom regiona za sticanje znanja na Medicinskom fakultetu u Foči i priliv stranih studenata, pored proširenja kapaciteta samog Fakulteta, zahtijeva i proširenje smještajnih kapaciteta ovdašnjeg Studentskog doma. U rješavanje je aktivno uključena lokalna uprava.

– Opština će obezbijediti zemljište i sve neophodne dozvole za izgradnju dodatnih smještajnih kapaciteta za studente-precizirao je načelnik opštine Milan Vukadinović.

Medicinski fakultet u Foči prošle godine zabilježio je rekordan upis studenata. Veliko interesovanje očekuju i ove godine, pogotovo dolazak većeg broja stranih studenata. Zbog pandemije virusa nastava na engleskom jeziku odvijala se onlajn. Ukoliko se situacija sa virusom korona stabilizuje, očekuju upis studenata iz Bangladeša, Indije, Nepala, Turske, Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike.

Otuda veliki interes i potreba da se izgradi dodatni smještajni kapaciteti za studente, a uz to i velika konferencijska sala za kongrese za više od 500 ljudi, kaže dekan Fakulteta Dejan Bokonjić:

-Imamo osnova za sve to. Osim toga, da sve to spojimo sa prirodnim ljepotama Foče. Da, osim u naučnom smislu, promovišemo kulturni i kongresni turizam na ovim prostorima, što je zaista potrebno-rekao je Bokonjić.

 

Foča je jedna od lokalnih zajednica u Srpskoj koje predvode mladi ljudi koji imaju dobre ideje i veliku želju da urade nešto po čemu će ostati prepoznatljivi, ocijenio je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović nakon sastanka sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: