Kultura

„Miris fočanskih ruža“, priča o staroj Foči

17.06.2021 | 15:58 „Miris fočanskih ruža“, priča o staroj Foči

U Centru za kulturu i informisanje sinoć je promovisan roman „Miris fočanskih ruža“, čiji je autor naša sugrađanka, Ljiljana Rašević Vidojević.

U Centru za kulturu i informisanje sinoć je promovisan roman „Miris fočanskih ruža“, čiji je autor naša sugrađanka, Ljiljana Rašević Vidojević.

Ova priča o porodicama u vremenu koje obuhvata stogodišnji period protkana je ljubavnim, emotivnim, sjetnim epizodama, a veliki je broj slika prošlosti Foče koje su književnicu inspirisale da napiše svoj peti roman.

Isprepletene su sudbine likova u ovom djelu, opisane su stare, patrijarhalne navike porodica, koje polako iščezavaju,a koje su bile kruna tradicionalnih vrijednosti i običaja.I burni periodi dva svjetska rata, suptilno su utkani u roman, što ostavlja čitaocu prostor da sam nasluti stanje duha tadašnjeg stanovništva, njihovo ponašanje i sklonosti u nemirnom vremenu. 

U ovom nadahnutom romanu pojavljuju se i Herceg Šćepan i Mehmed-paša Kukavica, istorijske ličnosti, koje kao dugovi iz prošlosti pohode Foču i razgledaju svoje tvorevine, upoređujući tadašnje i novo vrijeme. 

O knjizi su, pored autorke, govorili profesori Radisav Mašić i Rade Lalović, koji su pozitivno i pohvalno okarakterisali ovo djelo, vjerujući da će Vidojevićeva uspješno nastaviti svoj književni rad.

Dijelove iz romana čitala je učenica fočanske gimnazije, Marina Vuković.

Ovo je prvo književno veče nakon osam mjeseci pauze uzrokovane pandemijom. Organizatori ove književne večeri bili su Centar za kulturu i informisanje i SPKD „Prosvjeta“ Foča. 

Direktor CKI, Vladimir Pantović, najavio je za naredni period promociju nekoliko književnih večeri od kojih je već narednog utorka pjesnički susret posvećen Luki Cicmilu, profesoru i pjesniku koji je preminuo prije dvije godine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: