Kultura

Održano poetsko veče posvećeno pjesniku Luki Cicmilu

23.06.2021 | 12:26 Održano poetsko veče posvećeno pjesniku Luki Cicmilu

U Centru za kulturu i informisanje sinoć je održano poetsko veče “Sjećanje na Luku Cicmila”. Prisutni su se prisjetili života i djela profesora Cicmila koji je preminuo 15.marta 2019. godine.

O njegovoj poeziji govorili su Rade Lalović, Radisav Mašić i Vladimir Pantović, a svoje stihove govorili su fočanski pjesnici Branimir Bato Radović, Ranko Savić, Petar Aškraba-Zagorski, Velimir Pajović, te mlada fočanska pjesnikinja, Marina Vuković.

“Luka Cicmil je jedan od najznačajnijih fočanskih pjesnika otkako se u našem kraju pišu i objavljuju pjesme. Njegova jezgrovitost je osnovna karakteristika te poezije, slike su žive i ostavljaju snažan utisak na čitaoca. Najčešći motivi su pivski kraj, tamošnji gorštaci i njihove navike i sudbine, ali ni patriotizam i ljubav nisu rijetke teme Cicmilovih pjesama”, rekao je Vladimir Pantović, direktor CKI.

Luka Cicmil je objavio deset zbirki pjesama, objavljivao je u brojnim časopisima, veliki broj književnih kritika, prikaza i recenzija ostalo je iza njega, a bio je član nekoliko udruženja književnika u Srpskoj i Crnoj Gori.

“Naša zamisao je da očuvamo sjećanje na našeg dragog profesora, koji je uspješno izveo brojne generacije đaka, na velikog čovjeka i vrsnog pjesnika. Nastojaćemo da svake godine, otprilike na godišnjicu njegove smrti, u martu, organizujemo slične događaje, a postoji i jedan njegov neobjavljen rukopis, pa ćemo se postarati da do sljedećeg susreta i on bude objavljen”, rekao je Pantović. 

Inače, najveći broj Cicmilovih djela objavio je Centar za kulturu i informisanje, koji je, zajedno sa SPKD “Prosvjeta”, bio organizator poetske večeri.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: