Vijesti

Nove cijene u NP „Sutjeska“: U Dolinu heroja za pet, do vodopada Skakavac za 1.000 KM

24.06.2021 | 16:04 Nove cijene u NP „Sutjeska“: U Dolinu heroja za pet, do vodopada Skakavac za 1.000 KM

Nacionalni park „Sutjeska“ donio je novi cjenovnik i pravilnik ponašanja posjetilaca tokom boravka na prostoru Parka.

Ulazak u Memorijalni kompleks na Tjentištu (spomenik, Muzej i spomen-kuća bitke na Sutjesci), te sportsko-rekreativnu zonu posjetioci će ubuduće plaćati pet maraka po osobi, dok je cijena ulaska na ostala područja Nacionalnog parka 10 KM.

Godišnju ulaznicu koja omogućava neograničen boravak u NP „Sutjeska“ posjetioci će plaćati 30 KM po osobi.

Jednokratna ulaznica za porodice do pet osoba košta 25 KM, a godišnja 40 KM.

Novim cjenovnikom predviđeno je da penzioneri i osobe starije od 65 godina jedan ulazak plaćaju pet maraka, dok je godišnja ulaznica za ove kategorije stanovništva 20 KM po osobi. Isti iznos plaćaće djeca do 14 godina u pratnji roditelja.

Jednokratna ulaznica za osnovce i srednjoškolce u pratnji turističkog vodiča ili nastavnika košta jednu, a za studente dvije marke.

Za organizovane grupne posjete pored ulaznica na naplatnim rampama posjetioci će novac izdvajati i za motorna vozila, u iznosu od 30 KM po vozilu.

Ulazak se neće naplaćivati osobama sa invaliditetom, djeci uzrasta do šest godina, kao i osobama koje volontiraju u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

Novim cjenovnikom besplatan ulaz predviđen je 24. maja, kada se obilježava Evropski dan parkova, kao i tokom Vidovdanskog uspona na Maglić za planinare sa važećom planinarskom propusnicom.

Svi oni koji budu platili ulazinicu tokom predstojećeg vikenda, sredstva će donirati "Tračku nade" u okviru humanitarne akcije. Kupališna sezona na Tjentištu počinje 01.07.2021. godine te NP "Sutjeska" objavljuje potrebu za spasiocima (dva muškarca i jedna žena). Svi zainteresovani se mogu javiti na mail: npsutjeska@yahoo.com ili  na broj telefona 058 233 130. 

U prašumi Perućici kretanje posjetilaca moguće je samo označenim stazama uz pratnju vodiča Nacionalnog parka i to do 10 grupa dnevno, do 10 osoba po grupi.

Vođenje posjetilaca do vodopada Skakavac je strogo kontrolisano uz poseban zahtjev i definisanu cijenu od 1.000 KM po osobi, a kvadovima i motornim vozilima nosivosti veće od 3,5 tone zabranjen je ulaz na područje Nacionalnog parka, navodi se u saopštenju NP „Sutjeska“.

 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: