Vijesti

“Foča tur” spaja vožnju biciklom kanjonom Tare i rafting

16.07.2021 | 17:53 “Foča tur” spaja vožnju biciklom kanjonom Tare i rafting

Područje opštine Foča, sa kanjonom rijeke Tare i planinama i jezerima Nacionalnog parka „Sutjeska“, idealno je za vožnju biciklom, pa ne čudi da Klub brdskog biciklizma „Foča tur“, koji godinama promoviše prirodne ljepote ovog kraja i zdrav način života, ima sve više članova.

Klub zvanično postoji od 2017. godine, ali se ekipa zaljubljenika u prirodu i biciklo, koja ga je osnovala, okupila znatno ranije s ciljem druženja i uživanja u biciklističkoj vožnji atraktivnom prirodom.

Klub je postao poznat po promociji Nacionalnog parka „Sutjeska“, koji je pravi raj za bicikliste, a u posljednje vrijeme njihovi putevi sve više vode na drugi kraj fočanske opštine- na plato kanjona Tare, najvećeg u Evropi i drugog po veličini na svijetu.

Predsjednik Kluba Radomir Pejović priča da je vožnja od Foče, preko prevoja Bakić, do Vranovine, koja se nalazi na samoj ivici kanjona, a zatim novoprokopanim putem desnom obalom Tare, sa mnoštvom atraktivnih lokaliteta, sa kojeg se uključuje na magistalni put i kojim se vraća nazad u Foču, duga oko 115 kilometara.

„To podrazumijeva cjelodnevnu vožnju sa čestim pauzama za odmor i uživanje u pogledu na kanjon Tare“, kaže Pejović.

Za ovo ljeto, planirali su da prvi put, za svoje članove i goste iz drugih klubova, organizuju rekreativnu vožnju i splavarenje Tarom i Drinom koju su nazvali „Bajking i rafting“.

Biciklima bi se vozilo platoom kanjona Tare, od Čelebića do Vranovine i dalje do same obale rijeke Tare, odakle bi se avantura nastavila spustom gumenim čamcima.

„Biciklistička vožnja platoom i ivicom kanjona je neopisivo uživanje. Vidikovci su prelijepi, vide se sve okolne planine, a sam kanjon obiluje uzbudljivim lokacijama i vodopadima. Vožnja je prilično zahtjevna i potrebna je dobra kondicija“, priča Pejović.

Klub „Foča tur“ trenutno broji oko 60 članova, a interesovanje za ovu vrstu sporta i rekrecije raste iz dana u dan.

Biciklističku vožnju kanjonom i rafting Tarom i Drinom, „Foča tur“ će organizovati 22. avgusta zajedno sa opštinom Foča i Planinarskim društvom „Zelengora“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: