Vijesti

Najava: U petak 29 godina od jabučke golgote

20.07.2021 | 11:43 Najava: U petak 29 godina od jabučke golgote

Izlaskom na groblje Božovac u Foči i prisluživanjem svijeća , u petak 23. jula biće obilježeno 29 godina od zločina koji je muslimanska vojska iz Goražda počinila u fočanskoj Jabuci, kada je svirepo ubila 43 srpska mještanina.

U zoru 23. jula 1992. godine, pripadnici vojske, koja je sebe nazivala armijom BiH, u napadu na šire područje Jabuke ubili su 43-oje srpskih civila i boraca, što je bilo prvo masovno stradanje Srba u opštini Foča u proteklom ratu.

U 18 sela nekada fočanske mjesne zajednice Jabuka, koja je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma pripala Federaciji BiH, muslimanska vojska tada je popalila sve kuće i pomoćne objekte na koje je naišla ubijajući sve pred sobom, a milosti nije bilo ni za slijepe i nepokretne starice, djevojke i djecu, koje su ubijali i palili u njihovim kućama.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Ubijeni su i slijepa starica Milka Kovač, nepokretna Zorka Simović, partizanski veteran iz Drugog svjetskog rata, junak iz Bitke na Sutjesci i sa Sremskog fronta Miloš Vuković, stariji bračni parovi Milovan i Marija Skakavac, Miloš i Anđelka Trivun, Ostoja i Sofija Ćosović, Drago i Joka Stojanović.

Kako svjedoče preživjeli Srbi, imena zločinaca su poznata, neki su i saslušavani, ali za zločin u fočanskoj Jabuci, još se čeka na podizanje optužnica.

Na Gradskom groblju Božovac, gdje su nakon Dejtonskog sporazuma i egzodusa preostalih Srba iz Jabuke preneseni posmrtni ostaci, rodbina stradalih i opštinske delegacije prislužiće svijeće i položiti cvijeće.

Izlazak na groblje je u 11.00 časova.

Parastos ubijenim Jabučanima svake godine služi se na Preobraženje, 19. avgusta, u crkvi u Jabuci, koja je 23. jula 1992. minirana i do temelja srušena.

Crkva je prilozima vjernika obnovljena 2005. godine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: