Vijesti

Bajramska tradicija: Kurbansko meso za komšije

21.07.2021 | 17:29 Bajramska tradicija: Kurbansko meso za komšije

Nakon što je Kurban bajram dočekan molitvama u džamijama, a slavlje potom nastavljeno u porodičnom krugu, Medžlis islamske zajednice u Foči drugog dana ovog velikog praznika nastavio je podjelu kurbanskog mesa, koje su između ostalih dobile i neke javne ustanove.

Kako to već godinama radi, fočanski Medžlis je radost Bajrama podijelio sa sugrađanima, darujući ovčije meso Univerzitetskoj bolnici, Studentskom domu i Kazneno-popravnom zavodu u Foči.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča Miralem Hodžić kaže da je muslimanski običaj da se kurbansko meso dijeli rodbini, prijateljima, poznanicima i komšijama, a komšije su, ističe, svi u našoj blizini, nebitno na vjeroispovijest.

Hodžić je istakao da je Kurban ili Hadži bajram praznik u vezi sa obavljanjem hadža i klanja kurbana i poseban je po tome što se prinosi žrtva- kurban.

„Kurbane dijele najviše djeca i običaj je da se onima koji dijele meso daruje bajramluk u novcu“, kaže Hodžić.

On navodi da je Rijaset Islamske zajednice u BiH i ove godine omogućio i olakšao klanje kurbana vjernicima, koji zbog urbanizacije nemaju uslove za taj običaj.

„Meso od takvih zaklanih kurbana se sprema za ishranu učenika i učenica medresa, studenata i slično, ali i onih ustanova iz našeg okruženja, pa tako i mi u Foči već duže godina provodimo takvu akciju sa našim Studentskim domom, sa KPZ-om i našom Bolnicom“, rekao je Hodžić.

Glavni fočanski imam je podsjetio da su ovčije meso, bajram banka, baklava i druge poslastice neizostavni  dio bajramskih običaja, ali da više od svega Kurban bajram treba da bude u znaku praštanja, pomirenja i istinske radosti, dan kada se zaboravljaju sve svađe.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: