Vijesti

PU Foča: Prvu polovinu godine obilježio povećan broj saobraćajnih nesreća

28.07.2021 | 13:28 PU Foča: Prvu polovinu godine obilježio povećan broj saobraćajnih nesreća

Policijska uprava Foča u proteklih šest mjeseci evidentirala je 43 saobraćajne nesreće više nego u istom periodu prošle godine. U blagom porastu je i broj krivičnih djela, među kojima nije bilo težih slučajeva kriminaliteta, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ove Uprave u prvoj polovini godine.

Policija je bilježi 112 krivičnih djela, što je za oko dva odsto više u odnosu na lani, kada ih je bilo 110. Stepen ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela je 93 odsto, kaže načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

-Po strukturi, 88 krivičnih djela je opšteg kriminaliteta, u oblasti privrednog kriminaliteta bilježimo 18, dok su po tri krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i zloupotrebe opojnih droga. U narednom periodu policijski službenici će planski sprovoditi aktivnosti na suzbijanju krivičnih djela i prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga-rekao je Tomović.

U prvoj polovini godine, sa prošlogodišnjih 106 broj saobraćajnih nesreća povećan je na 149. Evidentirana je jedna saobraćajna nesreća sa smrtno stradalim licem, sedam osoba zadobilo je teže tjelesne povrede, dok je 27 osoba lakše povrijeđeno.

-Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina i upravljanje vozilima pod uticajem alkohola. U prethodnom periodu policija je pojačala aktivnosti tako da smo izdali oko sedam hiljada prekršajnih naloga. Iz saobraćaja je isključeno 139 vozila, kao i 316 vozača. Najviše vozila isključeno je zbog tehničke neispravnosti- rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Javni red i mir narušen je 63 puta, a evidentirano je 79 prekršaja. Zabilježen je jedan napad na policijske službenike i 20 slučajeva ometanja rada državnih organa.

-Bilježimo smanjenje za 49 procenata, do kojeg je došlo zbog ograničenog kretanja ljudi tokom uporednog perioda iz prošle godine. Nismo imali težih prekršaja javnog reda i mira u kojim je učestvovalo više lica-rekao je načelnik PU Foča Velimir Kostović.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Foča zadovoljavajuće.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: