Sport

Sutra Noćne trke- jedna od najmasovnijih i najomiljenijih fočanskih manifestacija

03.09.2021 | 14:13 Sutra Noćne trke- jedna od najmasovnijih i najomiljenijih fočanskih manifestacija

Atletski klub „Sutjeska“, uz pokroviteljstvo opštine Foča, organizovaće sutra Noćne trke, koje se na fočanske ulice vraćaju nakon prošlogodišnje kovid pauze.

Ukupno će se održati 24 trke, a prva u kojoj će učestvovati mališani iz Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“, počeće u 20,00 časova.

Uslijediće trke osnovaca i srednjoškolaca, duge od 50 do 500 metara, i na kraju glavna seniorska trka na 3.000 metara.

Seniori će trčati krug od Centra za kulturu i informisanje kroz Donje Polje, zatim preko dva drinska mosta, pored zgrade opštine, Ulicom 9. maja do Njegoševe ulice gdje je i start.

Predsjednik Atletskog kluba „Sutjeska“ Žarko Todović kaže da su ove godine uveli dvije novine- trku mališana na trotinetima i biciklističku trku.

„Promotivna trka trotinetima ići će, nakon trka osnovaca, takođe Njegoševom ulicom u dužini od 200 metara.  Prije seniorske trke organizovaćemo i jednu trku biciklista na tri kilometra“, naveo je Todović.

On je dodao da je ovo sportska manifestacija koja na ulice izmami veliki broj gledalaca i koja Foču promoviše u lijepom svjetlu, te da u Atletskom klubu imaju najmeru da od naredne godine pokušaju da je uvrste u zvanični kalendar Atletskog saveza Republike Srpske.

„To bi, zaista, bilo fantastično. Seniorska trka išla bi onda na pet kilometara i to je jedna od naših ideja i želja“, rekao je Todović.

Noćne trke, nakon desetak godina pauze, obnovljene su 2017. godine, a iz njih je godinu kasnije iznikao Atletski klub „Sutjeska“.

Ova manifestacija motiviše djecu da treniraju i doprinosi popularizaciji atletike i boljem radu kluba i obrnuto- klub afirmiše atletiku kao „kraljicu sportova“, radi na omasovljavanju ovog sporta što iz godine u godinu doprinosi i kvalitetnijim trkama.

„Veliko je interesovanje djece za atletiku, a naš problem je nedostatak infrastrukture, odnosno kvalitetne atletske staze. Nadamo se da će se i to u budućnosti popraviti, jer danas su aktuelne tartan staze koje su izuzetno skupe i mi trenutno nemamo mogućnosti da to napravimo“, naveo je Todović.

Organizatori očekuju da će na ovogodišnjim Noćnim trkama u svim kategorijama učestvovati oko 350 trkača, a prijave se primaju do pred sam početak.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: