Vijesti

Miloš Šarić predsjednik fočanskih beba

06.09.2021 | 11:20 Miloš Šarić predsjednik fočanskih beba

Na 11. Konferenciji beba u Foči učestvovalo je 60 novorođenčadi koji su došli na svijet od septembra 2019. godine i izabrano tročlano predsjedništvo koje čine najmlađe i najstarije bebe.

U predsjedništvo su izabrani Miloš Šarić-najmlađa beba rođena 31. avgusta 2021. godine, dvije nedjelje starija Anđelija Topalović-rođena 17. avgusta i najstarija beba Mitar Pljevaljčić, rođen 8. novembra 2019. godine.

Titula najporodice dodijeljena je porodicama Radana i Ivane Mimić sa četvoro djece uzrasta od jedne do 13 godina, te Milošu i Tijani Čančar sa četvoro djece uzrasta od 11 mjeseci do pet godina.

Boris i Vesna Šarić, roditelji predsjednika fočanskih beba, mlađi su bračni par drugi put ostvaren u roditeljskoj ulozi. Biti roditelj jeste zahtijevno, ali uzvišeno, poručuje ponosna majka Vesna.

-Miloš je rođen prije pet dana, imamo još jednog sina Lazara i planiramo još djece. Ovo je veoma značajna manifestacija za Foču, hvala svima na podršci i nagradama-rekla je Šarićeva.

Roditeljstvo jeste jedno od najsloženijih „zanimanja“, međutim porodica Mimić ne razmišlja na način da je teško odgajati djecu. To nam je smisao i životna satisfakcija, kaže otac Radan Mimić.

-Imamo četvoro djece, najstarija Sofija ima 13 godina, Lazar ima 11, Irina sedam i Rastko je najmlađi, dan prije napunio je godinu. Sa četvoro djece čovjek uglavnom nema vremena, ponekad nema ni novca, mnogo čega nekad nema, ali ima ono što se ne može platiti, radost života i cjelodnevno ispunjenje. Dosta je i neprospavanih noći, ali uvijek znate zašto-rekao je Mimić.

U šestočlanoj porodici Čančar djeca su najveće bogatstvo. Miloš i Tijana posvećeni su roditelji četvoro djece kojima je imperativ ulaganje u njihovo zdravo vaspitanje.

-Imamo dva dječaka i dvije djevojčice, najstarija djevojčica je 2016.godište, a najmlađa beba od 11 mjeseci. Nema većeg bogatstva od djece, samo treba da im budete posvećeni-kazala je majka Tijana.

Opština Foča novčano je darivala tročlano predsjedništvo i najporodice, dok su brojni donatori obezbijedili vrijedne poklone za učesnike konferencije i sve bebe rođene od početka godine. U lokalnoj upravi ističu-nastavljamo sa mjerama podrške natalitetu.

-Pronatalitetna politika je u svim našim strateškim dokumentima, u budžetu svake godine izdvaja se od 100.000 do 150.000 za te namjene i različitu podršku, od pomoći višečlanim porodicama, novorođenčadi, prenatalne testove, vantjelesnu oplodnju. Podrška je sigurna, a najvažnija je podrška mladim ljudima da se zapošljavaju, da obezbijede mogućnost da budu roditelji i ostaju ovdje-rekla je načelnica opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Olivera Elez.

Konferencija beba održana je u organizaciji opštine Foča, opštinske Turističke organizacije uz podršku donatora i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS. Smotru beba, koja je ove godine održana u parku Svetosavskog hrama, zanimljivim nastupima uljepšali su mališani Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: