Vijesti

Dan RVI: Poboljšati zdravstvenu zaštitu i uskladiti invalidnine sa rastom plata

10.09.2021 | 15:11 Dan RVI: Poboljšati zdravstvenu zaštitu i uskladiti invalidnine sa rastom plata

Sa centralnog obilježavanja Dana ratnih vojnih invalida Republike Srpske, koje je održano danas u Foči, poručeno je da su poboljšanje sistema zdravstvene zaštite i usklađivanje invalidnina sa rastom plata, dva osnovna problema koje je potrebno riješiti da bi se poboljšao položaj ove boračke kategorije.

Predsjednik Saveza RVI Srpske Dragan Vrhovac rekao je novinarima da je ova kategorija u sve težem položaju, a da je najveći problem zdravstvena zaštita i pogoršano zdravlje invalida.

„Završetkom rata u Republici Srpskoj je bilo oko 45 hiljada ratnih vojnih invalida, a danas ih je 30.176, gdje je to nestalo 15 hiljada- umrli i izgubili prava. Svake godine sve ih veći broj umire“, rekao je Vrhovac.

On je pohvalio dobru saradnju opštinskog Udruženja RVI u Foči sa lokalnom upravom i načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem.

„To je dobro da se cijene i poštuju ratni vojni invalidi. Mi uvijek kažemo, pomozite nam koliko možete, ne tražimo milostinju, a ako neko neće, ne može ili ne želi da nam pomogne, nemojte nam smetati, mi ćemo se snalaziti kako znamo i umijemo“, rekao je Vrhovac.

Predsjednik Saveza RVI je izrazio zadovoljstvo što su današnjoj svečanosti u Foči prisustvovali i predstavnici Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca, čime je, kako je istakao, iskazano jedinstvo boračkih kategorija.

Vrhovac je rekao da 10. septembar- Dan RVI Republike Srpske još nije uvršten u kalendar značajnih datuma, ali da su dobili obećanje nadležnih da će to uskoro uraditi.

Član Predsjedništva Saveza RVI Srpske Dragan Milanović kaže da invalidi nisu zadovoljni visinom invalidnina, odnosno što se one ne usklađuju sa neto ličnih dohotkom, a to bi, ističe, prema zakonu moralo da se radi svaka tri mjeseca.

 „Zadnje usklađivanje i neko ozbiljno povećanje je bilo 2008. godine. Mi insistiramo na tome i na našem Predsjedništvu smo donijeli odluku da zamolimo Vladu da to u naredne tri godine ispravi, da povećanja idu sukcesivno i da se dostu’igne da prosjek invalidnine koja se obračunava bude neto lični dohodak u Srpskoj“, naveo je Milanović, koji je i predsjednik opštinskog Udruženja RVI Foča.

Dan RVI Republike Srpske obilježen je polaganjem cvijeća, prisluživanjem svijeća i pomen parastosom na centralnom spomeniku poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: