Vijesti

Slovenci najbolji u mušičarenju na Sutjesci i Donjim barama

13.09.2021 | 14:53 Slovenci najbolji u mušičarenju na Sutjesci i Donjim barama

Ribolovci iz Slovenije, članovi Ribiške družine „Bled“, pobjednici su 11. Kupa jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju, koji je juče završen na Tjentištu na rijeci Sutjesci.

Na trodnevnom takmičenju, koje je u organizaciji Ribolovne asocijacije jadransko-podunavskih zemalja i Sportsko ribolovnog saveza BiH prvi put održano u Nacionalnom parku „Sutjeska“, učestvovalo je 19 ekipa, sa ukupno 57 ribolovaca, iz šest zemalja- Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH.

I drugo mjesto pripalo je Slovencima, ekipi Ribiškog saveza Slovenije, dok su se na trećo mjesto plasirali ribolovci iz Sportsko-ribolovnog društva „Banjaluka“.

U pojedinačnoj konkurenciji najviše spretnosti u ovoj neobičnoj vrsti ribolova pokazao je Jozo Vrbić iz Športsko-ribolovnog društva „Ogulin“.

Drugo mjesto osvojio je Rok Šparovec iz RD „Bled“, a treće Luka Pesjak iz RS Slovenija.

Pesjak je imao ubjedljivo najveći ulov- 46 pastrmki i lipljana dužih od 20 centimetara,pa je dobio posebno priznanje za najviše ulovljenih riba, ali se u konačnom plasmanu morao zadovoljiti trećim mjestom zbog specifičnog načina bodovanja i nešto više negativnih bodova od dvojice prvoplasiranih.

Kako to nalažu pravila sportskog ribolova, sva riba koja je ulovljena, vraćena je u vodu.

„Prvi put sam ovdje, Sutjeska je baš lijepa, mala rijeka sa puno ribe. Najbitnije je da te riba ne vidi, tako da si sve vrijeme na koljenima i onda polako i strpljivo pecaš“, rekao je Pesjak.

Lovilo se po sektorima na rijeci Sutjesci i na zelengorskom jezeru Donje bare.

Prvog dana su bili treninzi i upoznavanje sa rijekom i jezerom, a takmičenje naredna dva dana.

Direktor NP „Sutjeska“ Aleksandar Kovač kaže da je ovo test i proba za buduća takmičenja mnogo većih formata.

“Ne bježimo ni od evropskih i svjetskih takmičenja, jer za to imamo sve neophodne preduslove. U saradnji sa institucijama Republike Srpske, na putu smo da ovo pretvorimo u prepoznatljivu destinaciju uz pomoć naših prijatelja iz Slovenije, koji imaju zavidno iskustvo u ovoj vrsti sporta- mušičarenju ili flaj fišingu“, rekao je Kovač.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog saveza BiH Aleksandar Kojić kaže da je takmičenje održano u prelijepom ambijentu Nacionalnog parka i da su svi takmičari prezadovoljni uslovima.

„Sve pohvale našim domaćinima, lijepo su pripremili stazu i omogućili odlične uslove takmičarima. Bilo je dosta ulova i nadamo se da će rijeka Sutjeska sve više biti zastupljena u ovom vidu takmičenja“, rekao je Kojić.

Đorđe Klepić, predsjednik Ribolovne asocijacije jadransko-podunavskih zemalja, koja postoji od 2005. godine i koja broji više od 20 zemalja, istakao je da je NP „Sutjeska“ veliko prirodno blago i da njegove rijeke i jezera pružaju idealne uslove za sportski ribolov.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: