Obrazovanje

Bogoslovija u Foči proslavila krsnu slavu

17.09.2021 | 14:19 Bogoslovija u Foči proslavila krsnu slavu

Đaci i profesori Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči – jedne od osam bogoslovskih škola Srpske pravoslavne crkve, svečano su proslavili svog duhovnog pokrovitelja-Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog. U ovom učilištu petogodišnje znanje trenutno stiču 44 đaka iz svih krajeva Srpske, BiH i Srbije.

Sabrani pod svodovima Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu sa vjernim narodom i gostima  đaci i profesori škole molitveno su se prisjetili svog nebeskog zaštitnika čijim putem ljubavi i požrtvovanja smjerno hode. Među njima učenik petog razreda Goran Brborić, iz Ljubinja.

-U našim životima ne postoji ništa ljepše i veće od sabora, odnosno zajednice. O tome nas je čitavog svog života poučavao naš zaštitnik Sveti Petar mitropolit dabrobosanski, koji je živio u duhu dvije najveće Božije zapovijesti, ljubavi prema Bogu i prema bližnjem svom. On je živio u Hristu i za Hrista, ali i za bližnjeg svoga, što je više puta i potvrdio kroz svoj kratak ovozemaljski život osnivajući mnoge bolnice, sirotišta, škole, vrtiće i druge ustanove na korist svom narodu. Takođe, u svojim besjedama uvijek je govorio da je brat mio, ma koje vjere bio, podsjećajući nas na svrhu zajedništva u našm životima-rekao je Brborić.

Fočanska Bogoslovija nasljednica je nekadašnje sarajevske Bogoslovije koja je radila do početka Drugog svjetskog rata. Na Velečevu kod Foče škola je počela sa radom 1995. godine, nakon što je Bogoslovija Sveta tri jerarha iz manastira Krka, zbog ratnih dešavanja, morala da se izmjesti, prvo u Valjevo, a zatim u Foču. Od 2001. godine, kada je u manastiru Krka obnovljen rad Bogoslovije Sveta tri jerarha, fočanska Bogoslovija nastavila je da radi pod imenom Svetog Petra Dabrobosanskog.

-Za razliku od prethodne, ova školska godina počela je u normalnim uslovima, časovi traju 45 minuta, nastava se odvija u skladu sa svim mjerama koje smo dobili od Ministarstva prosvjete i kulture RS. Imamo dovoljno prostora, pa smo uspjeli da to super dobro organizujemo, tako da smo ove godine smjestili po dva učenika u sobe, svodeći na najmanji mogući minimum mogućnost od neke zaraze-rekao je rektor Bogoslovije Ljubomir Prijović.

Sarajevska bogoslovija, smatra se prvom visokom školom u BiH, a njen datum osnivanja 1882.godine ugraviran je i na grb Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Bogoslovija bi proslavljala 139 godina postojanja da ustaše 1941.godine nisu zabranile rad, protjerale bogoslove profesore, a mitropolita dabrobosanskog Petra prognale i svirepo ubile. Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je 1998. godine mitropolita Petra Zimonjića proglasio za sveštenomučenika, kojeg se molitveno sjećamo treće nedjelje u septembru.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: