Vijesti

Međunarodni dan bijelog štapa: Druženje slijepih i slabovidih lica iz Foče i Goražda

15.10.2021 | 18:26 Međunarodni dan bijelog štapa: Druženje slijepih i slabovidih lica iz Foče i Goražda

Međunarodni dan bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava 15.oktobra, prilika je da slijepa i slabovida lica ukažu na svoj status u društvu i zajednici. Ovim povodom, ali i povodom Svjetskog dana vida i 29 godina postojanja Saveza slijepih Republike Srpske u Foči je danas upriličeno druženje slijepih i slabovidih lica iz Foče i Goražda.

Predsjednica Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih Foče, Kalinovika i Čajniča Dara Đajić ističe da se ovo Udruženje obraćalo lokalnoj zajednici za pomoć kako bi se osobama sa oštećenim vidom olakšao život uklanjanjem arhitektonskih barijera kao i postavljanjem zvučnih signala na semafore, radi bezbjednijeg kretanja: „Tražili smo da se ugrade zvučni signali na dva semaforma u Foči kako bi slijepa i slabovida lica, ali i ostala invalidna lica, mogli bezbjednije da pređu ulicu, i taj zahtjev smo uputili u Stanicu za bezbjednost saobraćaja. Od opštine smo tražili postavljanje pristupnih rampi ispred Centra za socijalni rad i kancelarija Fonda PIO, kako bi se uklonile arhitektonske barijere,  i nadamo se da će nam to biti odobreno iz opštinskog budžeta. Mi nemamo zagarantovana sredstva u lokalnom budžetu, a ove godine udruženje je od Opštine Fočas dobilo 400 maraka, tako da nismo u stanju da sami finansiramo ove projekte“, rekla je Đajićeva.

Udruženje slijepih iz Goražda okuplja 90 članova. Kako napominje predsjednik Udruženja Rašid Borovac, ranije su imali obezbjeđeno tri hiljade maraka iz gradskog budžeta na godišnjem nivou, ali promjenom lokalne vlasti ta sredstva su ukinuta. „Ranije smo redovno dobijali, svakog mjeseca, po 250 km iz gradskog budžeta. Smjenom prethodnog gradonačelnika mi više tih sredstava nemamo, do sada smo dobili 600 maraka, a da li ćemo dobiti još nešto do kraja godine ne znam“, kaže Borovac.

Najvećim dijelom, rad i akcije Udruženja se finansiraju od članarina dodaje Borovac. „Godišnja članarina je 12 maraka i plaća je dosta članova. Mi smo u prošloj godini imali akciju obezbjeđivanja pečenica za praznike za 50 članova. Pored toga dva puta smo dijelili prehrambene pakete u vrijednosti od oko 70 maraka“, rekao Borovac.

Udruženje slijepih iz Goražda poklonilo je fočanskoj organizaciji Brajev papir i četiri bijela štapa za slijepe osobe. Prijatelji iz dva udruženja, povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, posjetili su i Muzej Stare Hercegovine u Foči.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: